woensdag 03 maart 2021 

Welcome to Mrs. Cloudy's Pride -- Sphynx Cattery

 Hoofdpagina arrow Diarree
Diarree PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frieda   

Heel vaak krijg ik mails van mensen over diarree bij hun kat of kitten. Diarree is een heel vervelend probleem, vooral als dit langer aanhoudt. Als de diarree nog eens dusdanig is dat de heel kamer dan wel huis ondergesmeerd wordt dan is men vaak de wanhoop nabij.

Nu is er geen simpele oplossing voor te geven. Wat ik wel kan doen is een aantal handvatten aanrijken, waarmee je kunt beginnen.

Allereerst wil ik benadrukken: Bij diarree bij een kitten of oudere kat onmiddelijk naar de dierenarts. Deze dieren zijn nog eerder dan andere katten gevoelig voor uitdroging.

Hiermee is gelijk het grootste gevaar van m.n. aanhoudende of ernstige diarree al genoemd: uitdroging.

Hoe kun je als leek zien of je kat uitdroogt?

Bij een sphynx is dat makkelijk te zien. Je pakt een huidplooi wat hoger op de flank, dus meer naar de schouders dan naar de heupen toe, deze trek je omhoog. Bij een kat die niet uitgedroogd is zakt deze huidplooi onmiddelijk terug, bij uitdroging blijft deze langer staan. Let wel: dit is een hulpmiddel. Bij twijfel en nogmaals bij aanhoudende of ernstige diarree  of jonge of oude katten altijd naar de dierenarts. Beter een keer te vroeg, dan een keer te laat.

Simpele oorzaken van diarree: 

Wormen.

Er kan een worminfectie ontstaan zijn, wanneer is voor het laatst ontwormd?

Giardia

Giardia is een parasiet, die in oppervlaktewater leeft. Tegenwoordig komt Giardia meer voor dan we vroeger aannamen. Giardia diarree stinkt enorm. Het schijnt als je het een maal geroken hebt je het gelijk weet. De diarree is dun, waterig en ruikt vreselijk.

Hiervoor zijn speciale middelen: Metronidal en Febendazol.

 

Tritrichomonas

Van een bezoekster van mijn site kreeg ik het verhaal van haar sphynxje. Een jong poesje met aanhoudende diarree. De dierenarts had op alle parasieten getest, steeds met een negatief resultaat. Wat er ook gedokterd werd: niets hielp.Via hun dierenarts zijn zij in contact gekomen met  de Diergeneeskundige faculteit Utrecht. Zij waren bezig met het ontwikkelen van een test, die een zeer moeilijk traceerbare darmparasiet kon detecteren, te weten tritrichomonas. Deze parasiet komt voornamelijk voor bij jonge raskatten en glipt eigenlijk door alle gangbare testen heen, waardoor deze meestal niet wordt gevonden. Ze testte positief.

De parasiet zelf kan behandeld worden met ronadizol. Nadeel is dat dit een vrij zware medicatie is, waar nogal nare bijwerkingen aan kunnen kleven. Bij deze poes is er om die reden gekozen voor een soort experimentele behandeling, waarbij het poesje gedurende 10 dagen dagelijks een hoge dosering ontwormingspasta kreeg. Bij de nameting en follow-up testte ze gelukkig negatief. Sindsdien is haar ontlasting prima.
Tritrichomonas is een eencellige parasiet met zweepstaart. Uit studies in Amerika is gebleken dat deze parasiet verantwoordelijk is voor aanhoudende diarree o.a. bij katten. Veelal wordt deze diarree bij jonge katten van 7-9 maanden gezien. Het probleem is dat tritrichomonas moeilijk door de gebruikelijke testen ontdekt wordt. Bij aanhoudende, onverklaarbare diarree is het verstandig om op deze parasiet te testen. Katten besmetten elkaar door direct contact of via verse ontlasting. Buiten de kat kan de parasiet nauwelijks overleven.
Gezien de zeer zware, ernstige bijwerkingen van ronadizol is het aan te bevelen de bovenstaande experimentele behandeling te proberen, vanzelfsprekend moet dit onder leiding van de dierenarts.

Over-eten:

Dit zie je m.n. bij Sphynxkaters. Zij eten enorme hoeveelheden voer vaak zonder het te kauwen. Het maagdarmkanaal wordt overbelast en door de enorme hoeveelheid voedsel wordt de darmflora verstoord.

Je kunt dit op verschillende manieren proberen op te lossen. Een tip, die ik jaren geleden van een Amerikaanse fokker kreeg: Hairball brokjes voeren. Hierin zit een stof die ook de dunne ontlasting, ontstaan door over eten, vermindert of weg neemt. Zelf heb ik dit jaren geleden toegepast bij een van mijn katers. Mijn ervaring was dat niet elk Hairball voer even veel effect had. Zelf had ik het beste resultaat, nl het was over, met Eukanuba.

Een andere methode is portioneren van voer, d.w.z. het voer in gedeeltes anbieden zodat er niet zo veel tegelijkertijd weg gewerkt kan worden.

Eten van vreemd voedsel of ander voer

Dit spreekt voor zich. Te snel overstappen naar een ander voer of het eten van niet voor kat bestemd voer of het knagen aan planten kan allemaal diarree geven.

Virusinfectie

Deze moet vanzelf overgaan. Het dier moet het virus zelf bestrijden. Wat we wel kunnen doen is opletten of het niet uitdroogt en verder symptoombestrijding als anti-diarreemiddelen geven en elke dag schone kattenbakvuling in de kattenbak doen om verspreiding van de virusdeeltjes te beperken. Verder kunnen anti-diarreemiddelen gegeven worden om de ontlasting in te dikken.

Anti-diarreemiddelen:

De anti-diarree middelen voor de kat zijn beperkt tot stoffen,die het vocht in het maagdarmkanaal binden zodat de ontlasting a.h.w. indikt.

Er is Finidiar en tegenwoordig ook Diarsanyl. De laatste claimt ook de darmwand te beschermen zodat deze zich kan herstellen. Beiden bij de dierenarts te verkrijgen.

 Het is denk ik een kwestie van uitproberen. 

 Na de simpele diarree kom je op de probleemgevallen. Dit is gewoon moeilijk en drijft de kattenbezitter vaak tot wanhoop. Er is diarree en de simpele eerste hulpmiddelen als Finidiar of ontwormen werken niet. Dan zal de dierenarts verder moeten zoeken. Soms stellen ze voor om toch de ontlasting te onderzoeken op parasieten e.d.

Wat wel gebleken is dat bij katten als zij diarree hebben het kan zijn dat de pancreas, alvleesklier, tijdelijk minder werkt. Vandaar dat de dierenarts dan pancreaspoeder of tabletten voorschrijft, dat moet bij elke maaltijd over het eten gedaan worden of ingegeven worden en helpt de spijsvertering.

Er zijn ook stoffen, die in de darmen de slechtere bacterien doden en de goede laten bestaan. Deze stoffen werken ook tegen een ontsteking van de darmwand. Een voorbeeld hiervan is Metronidazol of Flagyl. Duidelijk is dat alleen de dierenarts kan beslissen of dit voor de kat in kwestie iets is.

Er bestaan ook probiotica vor de kat. Dit zijn zakjes met goede bacterien, die de darmflora verbeteren. Ook verkrijgbaar via de dierenarts.

Soms helpt een dieetvoeder voor de gevoelige maag of darmen. In deze voeders zijn de eitwitten a.h.w al kort geknipt zodat het heel makkelijk te verteren is. Dit zal zeker 6-8 weken gevoerd moeten worden, maar de combinatie bijv. Finidiar met dieetvoeder geeft vaak een goed resultaat.

Diarree moet niet licht opgevat worden. Op de eerste plaats loopt het dier gevaar uit te drogen. Er zijn soms duidelijke oorzaken aan te wijzen, vaak ook helemaal niet. Juist die laatste gevallen maken een mens wanhopig.

Ga in ieder geval naar de dierenarts. Deze kan in ieder geval beoordelen of de kat uitdroogt. Verder kan er dan stap voor stap allerlei maatregelen genomen worden en in bijna alle gevallen, al duurt het soms wat langer, is de situatie onder controle te krijgen en gaat over.