woensdag 03 maart 2021 

Welcome to Mrs. Cloudy's Pride -- Sphynx Cattery

 Hoofdpagina arrow Geschiedenis
Geschiedenis van de Sphynx PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Beheerder   

Verschillende malen in de geschiedenis zijn er naakte katten gevonden. In het begin van de twintigste eeuw verkreeg dhr. Shinick uit Albequerque/ New Mexico naakte katten, waarschijnlijk de laatste  van een haarloos ras dat door plaatselijke Indianen gehouden  werd.Van de foto's kunnen we concluderen dat Dick en Nellie, zoals zij genoemd werden, weliswaar haarloos zijn maar geen Sphynxen waren.

Maar al in de oudheid ten tijde van de oude Egyptenaren en de Inca's,  ook zij hadden al naakte katten, al zijn deze niet verwant aan de Sphynx zoals wij die vandaag de dag kennen.


Image Van tijd tot tijd vonden er spontane mutaties plaats  die leidden tot de geboorte van naakte kittens. In 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in Canada. Hetzelfde gebeurde in 1978 op een boerderij in Minnesota.Deze katten werden gebruikt in een fokprogramma voor Sphynxen. In 1978 werden ook twee naakte poezen, Punkie en Paloma,  gevonden in Ontario, Canada. Deze twee poezen werden gebruikt door dhr. Hernandez voor zijn Sphynx-fokprogramma.

Dhr. Hugo Hernandez importeerde Sphynxen uit Canada   naar Nederland. Hij werkte samen met mevr. Hannie Nathans.

In die tijd wekte het uiterlijk van de Sphynx veel weerstand op. In de negentiger jaren van de vorige eeuw maakte de Sphynx zijn comeback in Nederland. Hoewel er niet veel Sphynxen in Nederland zijn  is er nu meer belangstelling dan ooit voor dit aparte ras.